Στο τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο ομαδικού στο Βέλγιο πριν την έναρξη της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης η Εθνική ομάδα σπάθης έκανε εξαιρετική εμφάνιση με την 6η θέση, την καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ ελληνική ομάδα σε αντίστοιχη διοργάνωση.

Στο γύρο των 32 του ομαδικού η Εθνική ομάδα σπάθης γυναικών με τις Δώρα Γκουντούρα, Δέσποινα Γεωργιάδου, Κλαίρη Μπένου και Αθηναΐς Μαυρικάκη επικράτησε εύκολα με 45-24 της ομάδας της Βραζιλίας (FIE No22). Ακολούθησε ο κρίσιμος αγώνας του ταμπλό των 16 απέναντι στη δυνατή ομάδα της Ιαπωνίας. Οι Ελληνίδες έκαναν και πάλι το θαύμα τους με νίκη με 45-43 σε ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι καθ προκρίθηκαν για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση στο ταμπλό των 8 μετά την 7η θέση στο κύπελλο «Ακρόπολις».

Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα έφτασε πολύ κοντά και σε δεύτερη υπέρβαση για την είσοδο στην τετράδα, η Ιταλία (FIE No4) όμως αυτή τη φορά μπόρεσε να πάρει τη νίκη. Οι Ελληνίδες άρχισαν μουδιασμένα την αναμέτρηση με το σκορ να διαμορφώνεται στο 25-13 υπέρ των Ιταλίδων. Στη συνέχεια όμως οι Ελληνίδες μπόρεσαν να κλείσουν τη διαφορά και να ισοφαρίσουν στο 36-36. Οι λεπτομέρειες στην τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των Κρίσιο και Γκουντούρα έκριναν το τελικό αποτέλεσμα με ήττα 45-43 για την Ελλάδα.

Η Εθνική ομάδα δεν «έπεσε» ψυχολογικά μετά την ήττα από την Ιταλία και μπόρεσε να επικρατήσει της ομάδας της Γερμανίας (FIE No10) με 45-38 στον πρώτο αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Με αυτή τη νίκη εξασφάλισε το πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα, ενώ πήρε και τη ρεβάνς από τη Γερμανία για την ήττα στο ταμπλό των 8 του «Ακρόπολις». Η τελευταία δυνατή αναμέτρηση κόντρα στην Ισπανία κρίθηκε επίσης στις λεπτομέρειες μετά από αρκετές ανατροπές στο σκορ. Η Ελλάδα ηττήθηκε τελικά με 45-41 και κατέκτησε οριστικά την 6η θέση στη διοργάνωση. Αυτό είναι και το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ελληνική ομάδα σε παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας.

Οι Γκουντούρα, Γεωργιάδου, Μπένου και Μαυρικάκη έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι η Εθνική μας ομάδα είναι μία άκρως υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Με την 6η θέση στο Βέλγιο η Ελλάδα είχε άνοδο μίας θέσης στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στο Νο11. Θυμίζουμε ότι από τις 3 Απριλίου ξεκινάει και επίσημα η περίοδος Ολυμπιακής πρόκρισης και η πρώτη στάση για συγκομιδή βαθμών θα είναι το παγκόσμιο κύπελλο ομαδικού στο Μπατούμι της Γεωργίας στις 14 Μαΐου.

 Διάκριση για τα ελληνικά χρώματα είχαμε όμως και στη διαιτησία αφού ο Έλληνας διαιτητής Ολυμπιακών Αγώνων, Ανδρέας Δουβής, ανέλαβε την θέση του βασικού διαιτητή στον τελικό του ομαδικού, μεταξύ της Κορέας και της Ιταλίας. Ακολουθούν οι δηλώσεις των προπονητών και των αθλητριών της Εθνικής ομάδας σπάθης μετά την ολοκλήρωση του παγκοσμίου κυπέλλου του Βελγίου:

Δελενίκας: «Τι να πω για αυτά τα κορίτσια. Καταθέτουν ψυχή σε κάθε αγώνα, σε κάθε πόντο. Επαγγελματίες αθλήτριες και ταυτόχρονα οι ψυχές της ομάδας μας. Σήμερα καταφέραμε πάλι κάτι μοναδικό με την έκτη θέση μας. Η τετράδα πλέον δε φαντάζει μακριά. Ξεκινάμε και στα ομαδικά με τους καλύτερους οιωνούς την Ολυμπιακή χρονια. Ότι και να γίνει στο τέλος, είτε προκριθούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε όχι, το σίγουρο είναι πως όλοι μαζί και ο καθένας από τη μεριά του θα έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό για αυτή την ομάδα και για την ελληνικη ξιφασκία. Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη και κυρίως την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ομοσπονδια Ξιφασκίας για την ηθική και οικονομική υποστήριξη αυτής της ομάδας»

Γκουντούρα: «Χθες είχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατέκτησε 6η θέση σε παγκόσμιο κύπελλο και το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ. Παίξαμε πάρα πολύ δυνατά και κάθε φορά είναι μία πρόκληση για εμάς γιατί βλέπουμε τις δυνατότητές μας και που μπορούμε να φτάσουμε. Το όνειρό μας παραμένει ζωντανό γιατί βλέπουμε ότι μπορούμε και ότι προχωράμε και δεν ξέρουμε ακόμα μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Είμαστε εδώ για να το ανακαλύψουμε».

Γεωργιάδου: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω ότι σιγά-σιγά δενόμαστε όλο και περισσότερο και στο ομαδικό, παθιαζομαστε και πεισμωνουμε όλες πάνω στη πίστα. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα που είναι όλο και καλύτερα έχοντας πετύχει δύο συνεχόμενες οκτάδες».

Μπένου: «Το να συμμετέχεις σε αυτήν την ομάδα δίπλα σε αυτές τις δύο κορυφαίες αθλήτριες κάθε φορά είναι για μένα μία καινούργια εμπειρία και ένα μάθημα ώστε να μαθαίνω να διαχειρίζομαι την πίεση τέτοιων αγώνων απέναντι σε τοσο δυνατες ομάδες και αντιπάλους. Είναι μεγάλη μου τιμή, λοιπον, να βοηθάω την ομάδα με κάθε τρόπο προκειμένου να καταφέρουμε όλες μαζί να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε καθε τουρνουά ανεβαίνουμε σταδιακά θέση, αποδεικνύοντας ετσι την δυναμικη της ομαδας μας. Οι ατομικοί αγώνες για μένα είναι ευκαιρία κάθε φορά να μπορέσω να βρω το ρυθμό μου για να είμαι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική στα ομαδικά αλλά σκοπός μου είναι στο μέλλον να καταφέρω να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα και θα δουλέψω σκληρά για αυτό».

Μαυρικάκη: «Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εμένα η πρώτη μου συμμετοχή στο εξωτερικό με την ομάδα σπάθης γυναικών καθώς αγωνίστηκα στα ατομικά και κάνοντας 3 νίκες στον όμιλο κατάφερα να παίξω και ένα νοκ άουτ παιχνίδι το οποίο μου δίνει επιπλέον εμπειρίες γιατί ανταγωνίστηκα δύσκολες αντιπάλους. Μπορεί να μην αγωνίστηκα στα ομαδικά αλλά το να είσαι μέλος αυτής της ομάδας είναι ένα τρομερό συναίσθημα καθώς υπάρχει σεβασμός προς κάθε μέλος αυτής».

 

Δελτία τύπου

 



 

ΟΛΥΜΠΙΑ 2022

Κύπελλο Ακρόπολις 2024

COUPE_ACROPOLIS__LOGO_2012

Invitation - Acropolis Cup 2024

Live Acropolis Cup 2024 
Results - Αποτελέσματα 2024

Υφυπουργείο Αθλητισμού

MINISTRY OF SPORTS 01 HEL JPG3b

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib