Η Ελληνίδα ξιφομάχος εξασφάλισε για ακόμα μία φορά θέση στο βάθρο σε μεγάλη διοργάνωση σπάθης γυναικών. Θα κατακτήσει μετάλλιο για δεύτερη διαδοχική φορά σε γκραν πρι της FIE τη φετινή σεζόν μετά το χάλκινο της Ορλεάνης τον Δεκέμβριο.

Στην φάση των 64 η Δέσποινα Γεωργιάδου επιβλήθηκε εύκολα επί της Ιταλίδας Μικέλα Λάντι με σκορ 15-10 και στον δεύτερο νοκ-άουτ αγώνα της κόντρα στην Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα βγήκε νικήτρια με σκορ 15-11. Με ακριβώς το ίδιο σκορ επικράτησε στη φάση των 16 επί της Ιταλίδας Γιούλια Αρπίνο στη φάση των 16. Στην κρίσιμη μάχη του προημιτελικού κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πολύ δυνατή Ουγγαρέζα Άννα Μάρτον. Η 27χρονη έχει δυνατό παλμαρέ με ένα χάλκινο σε παγκόσμιο, ένα χάλκινο και ένα αργυρό σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 5 αργυρά σε γκραν πρι, 7 μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα και την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Τα περισσότερα μετάλλια τα είχε κατακτήσει μεταξύ 2015-2018. Δεν αγωνίστηκε καθόλου την σεζόν μετά το Τόκιο (2021-2022) καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και επανεμφανίστηκε τώρα στην Τύνιδα. Η Ουγγαρέζα μάλιστα στη φάση των 32 σταμάτησε την πορεία της έτερης Ελληνίδας ξιφομάχου, της Δώρας Γκουντούρα. Στον προημιτελικό όμως η Γεωργιάδου έπαιξε εξαιρετική ξιφασκία, πήρε τη νίκη με 15-9 και πέρασε στα ημιτελικά του γκραν πρι της Τυνησίας. 

Στη μάχη για το εισιτήριο του τελικού θα βρει μπροστά της την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2022 και Νο2 του κόσμου, τη Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα, η οποία κέρδισε στον προημιτελικό την Ισπανίδα Ναβάρο με 15-7. Το ζευγάρι που θα μονομαχήσει για τη 2η θέση του τελικού είναι η Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές και η Ουκρανή Όλγα Χαρλάν. Τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ και τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε εδώ.
 
19η θέση για την Γκουντούρα
 
Η Δώρα Γκουντούρα στον πρώτο της αγώνα πήρε θέση κόντρα στην Ουζμπέκα Ζαϊνάμπ Νταγιμπέκοβα και επικράτησε με 15-10. Η Ελληνίδα είχε οριακό προβάδισμα με 8-7 στο πρώτο μισό αλλά στη συνέχεια βρήκε ρυθμό και άνοιξε τη διαφορά. Στη φάση των 32 η κλήρωση έφερε μπροστά της τη Μάρτον. Η Γκουντούρα έφτασε πολύ κοντά στη νίκη αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρέζας σε ένα παιχνίδι που ήταν αμφίρροπο μέχρι το τέλος. Στο 14-13 υπέρ της Γκουντούρα ο διαιτητής έδωσε τον πόντο της νίκης στην Ελληνίδα, η Μάρτον όμως ζήτησε εξέταση του βίντεο και πέτυχε την αλλαγή της απόφασης για το 14-14. Η Ουγγαρέζα κέρδισε τον επόμενο κρίσιμο πόντο και άφησε εκτός των τοπ16 την Ελληνίδα ξιφομάχο, η οποία ολοκλήρωσε την παρουσία της στην Τύνιδα με την 19η θέση.
 
Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib