Από τις 28 έως τις 30 του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα ομαδικά παιχνίδια στουσ ευρωπαϊκούς αγώνες στην Κρακοβία, τα οποία είχαν και χαρακτήρα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού είχε πλήρεις ομάδες σε όλα τα όπλα και στους άνδρες και στις γυναίκες και αυτές που ξεχώρισαν ήταν οι ομάδες της σπάθης και του ξίφους ασκήσεως γυναικών που κατέκτησαν την 7η και τη 10η θέση στην Ευρώπη αντίστοιχα. Ακολουθεί αναλυτικά η πορεία κάθε ελληνικής ομάδας:

Ομαδικό σπάθης γυναικών - 7η θέση (αποτελέσματα)
Η ελληνική τετράδα των Δώρα Γκουντούρα, Δέσποινα Γεωργιάδου, Μαρίνα Παΐζη και Κλαίρη Μπένου απέκλεισε στη μάχη για την οκτάδα την πολύ δυνατή ομάδα της Ουκρανίας η οποία στο παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι το Μάιο του 2023 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο και στο  ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022 είχε πάρει την 3η θέση. Οι Ουκρανές προηγήθηκαν με 25-18 αλλά η Γκουντούρα έκανε την ανατροπή με 12 κερδισμένους πόντους κόντα στην Αλίνα Κόμαστσουκ και έφερε το σκορ στο 30-28. Οι Ελληνίδες με τρία πεντάρια στις επόμενες αναμετρήσεις διατήρησαν και μεγάλωσαν τη διαφορά μέχρι το τελικό 45-35. Στη συνέχεια η Εθνική δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση κόντρα στην ομάδα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ουγγαρίας, από την οποία ηττήθηκε με 45-30 για την είσοδο στην τετράδα. Στο ταμπλό για τις θέσεις 5-8 ηττήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με 45-29, στη συνέχεια όμως έδωσαν μεγάλη μάχη με τη Γερμανία για την 7η θέση και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 45-43. Οι Ελληνίδες κατέκτησαν τελικά την 7η θέση στην Ευρώπη μετά την 6η θέση στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αττάλεια και πήραν αρκετούς βαθμούς για το δύσκολο στόχο της Ολυμπιακής πρόκρισης στο ομαδικό της σπάθης γυναικών. Μετά την ολοκλήρωση όλων των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων και την οριστικοποίηση της νέας παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση με 180 βαθμούς. 
 

Ομαδικό ξίφους ασκήσεως γυναικών - 10η θέση (αποτελέσματα)
Η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, η Μαρία Χαλδαίου, η Σταυρίνα Γαρυφάλλου και η Βασιλική Μέκρα συνέθεσαν μία ομάδα που με παρόν και κυρίως μέλλον. Στην πρώτη ομαδική εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση επιπέδου γυναικών μετά από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003 στην Αβάνα η χώρα μας έδειξε τη δυναμική της. Στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στη δυνατή ομάδα της Ισπανίας για την είσοδο στην οκτάδα οι Ελληνίδες μπόρεσαν να βρεθούν μπροστά στο σκορ, στη συνέχεια όμως δε κατάφεραν να διατηρήσουν το ρυθμό τους με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 45-33. Στην επόμενη αναμέτρηση με τη Μολδαβία για την είσοδο στο ταμπλό των θέσεων 9-12 επικράτησαν με χαρατηριστική άνεση σε 45-26. Στην τελευταία αναμέτρηση κόντρα στη Βρετανία για την 9η θέση οι Ελληνίδες ηττήθηκαν με 45-29 και κατέκτησαν τελικά τη 10η θέση στους ευρωπαϊκούς της Κρακοβίας που λειτουργούν και ως ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το ομαδικό. 

Ομαδικό σπάθης ανδρών - 15η θέση (αποτελέσματα)
Ο Άγγελος Πάγκαλος, ο Παναγιώτης Κοντοειδής, ο Δημήτρης Καφαταρίδης και ο Βασίλης Πρεδάρης ήταν η τετράδα αθλητών σπάθης στην επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνή διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών από το 2007. Στο δύσκολο πρώτο παιχνίδι για την είσοδο στην οκτάδα σταθηκαν στο ύψος τους με 45-25 απέναντι στην πολύ δυνατή Γαλλία, ενώ στη συνέχεια ηττήθηκαν με 45-36 και από τη Βουλγαρία για την είσοδο στη δωδεκάδα και με 45-43 από το Αζερμπαϊτζάν για την είσοδο στην δεκατετράδα. Στο τελευταίο της παιχνίδι κόντρα στη Σλοβενία η ελληνική τετράδα νίκησε με 45-32 και κατέκτησε την 15η θέση στην Ευρώπη.

Ομαδικό ξίφους ασκήσεως ανδρών - 17η θέση (αποτελέσματα)
Η ελληνική ομαδα με τους Νίκο Κοντοχριστόπουλο, Αρτέμιο Τζοβάνη, Γιώργο Μανώλικα και Ραφαήλ Σούλιο ηττήθηκε από τη Δανία με 45-15 στην πρώτη αναμέτρηση για την είσοδο στο ταμπλό των 16 και κατέκτησε τελικά την 17η θέση στην Ευρώπη.

Ομαδικό ξίφους μονομαχίας γυναικών - 19η θέση (αποτελέσματα)
Η ελληνική ομάδα με τις Νεφέλη Ροδοπούλου, Νικόλ Χατζησαράντου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου και Φανή Βαρβέρη ηττήθηκε στη μάχη με τη Φινλανδία για την είσοδο στο ταμπλό των 16 με 45-30 και ολοκλήρωσε νωρίς την παρουσία της στη διοργάνωση με την 19η θέση.
 
Ομαδικό ξίφους μονομαχίας ανδρών - 23η θέση (αποτελέσματα)
Η τετράδα των Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου, Γιάννου Μαρκόπουλου, Σάββα Καββαδία και Κωνσταντίνου Καραμπάση ηττήθηκε με 45-21 στην αναμέτρηση για την είσοδο στην 16άδα από την ομάδα της Γερμανίας. Στο σύνολο οι Έλληνες κατέκτησαν την 23η θέση.
 
Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib