Οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες ξιφομάχοι βραβεύτηκαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις διακρίσεις που έφεραν μέσα στο 2023, με αποκορύφωμα το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Μιλάνο.

 Η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Γκουντούρα δεν μπόρεσαν να είναι παρόυσες στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου καθώς δεν είχαν ακόμα επιστρέψει από την Τύνιδα όπου πραγματοποιήθηκε 12-14 Ιανουαρίου το γκραν πρι σπάθης γυναικών. Τίμησαν όμως αμφότερες με τα μηνύματά τους την ΕΟΕ που σκέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους αλλά και στην προσπάθεια όλης της οικογένειας τηςελληνικής  ξιφασκίας.

Οι δύο Ελληνίδες μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2022-2023 κατέκτησαν συνολικά 13 μετάλλια (8 η Γκουντούρα και 5 η Γεωργιάδου) στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις: τα παγκόσμια κύπελλα, τα γκραν πρι, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τους ευρωπαϊκούς αγώνες και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με εξαίρεση το παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι της Γεωργίας τον Μάιο του 2023 υπήρχε ελληνική παρουσία σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα 9 (+1) βάθρα της χρονιάς. Η ξιφασκία είναι το μοναδικό ατομικό Ολυμπιακό άθλημα στο οποίο η Ελλάδα είχε διπλή παρουσία στο παγκόσμιο βάθρο και δύο αθλήτριες στο top4 της παγκόσμιας κατάταξης (Νο3 η Γκουντούρα, Νο4 η Γεωργιάδου).

Τα βραβεία τους παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Ανέστης Κωστίδης. Το βραβείο της Γεωργιάδου παρέδωσε ο Στέλιος Αγγελούδης, νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξέχον πρόσωπο του αθλητικού οικοδομήματος στη χώρα μας, ενώ το βραβείο της Γκουντούρα παρέδωσε ο Σπύρος Ανδριόπουλος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβούλιου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), διοικητής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στον μαραθώνιο ανδρών.

Ακολουθεί η λίστα των διακρίσεων των δύο αθλητριών:

Δέσποινα Γεωργιάδου (προπονητής Χρήστος Σαΐνης και Κρίστιαν Μπάουερ)
1 αργυρό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μιλάνο)
1 χρυσό σε γκραν πρι (Τύνιδα)
1 χρυσό και 1 χάλκινο σε παγκόσμιο κύπελλο (Τασκένδη και Αλγέρι)

Δώρα Γκουντούρα (προπονητής Θανάσης Δελενίκας)
1 χάλκινο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μιλάνο)
1 χάλκινο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Πλόβντιβ)
1 χρυσό σε γκραν πρι (Σεούλ)
1 αργυρό και 3 χάλκινα σε παγκόσμια κύπελλα (Τασκένδη, Αθήνα, Σιντ Νίκλαας και Αλγέρι)
1 χάλκινο σε ευρωπαϊκούς αγώνες (Κρακοβία)

photo credits: Eurokinissi

EOE2.jpg

EOE1.jpg

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib