Η Αλίνα Κουρούση ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια ανάμεσα στους 30 ξιφομάχους της ελληνικής αποστολής στο Βουκουρέστι χάρη στο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο ατομικό της σπάθης νεανίδων.

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το Riposta Cup που ανήκει στη σειρά αγώνων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ξιφασκίας (EFC) και η μεγαλύτερη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα ήρθε τη δεύτερη μέρα, στο ατομικό τουρνουά των νεανίδων.

Η Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) προκρίθηκε αήττητη από τη φάση των πουλ, πέρασε άνευ αγώνα το γύρο των 128 και στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις διαδοχικές νίκες στα νοκ-άουτ για να εξασφαλίσει θέσει στο βάθρο: νίκησε τη Ρουμάνα Αριάνα Νέμες στη φάση των 64 (15-5), τη Γαλλίδα Λουίζ Οζόλτ στη φάση των 32 (15-6), τη Βουλγάρα Ραλίτσα Γκάτζεβα στη φάση των 16 (15-5) και τη Ρουμάνα Αντριάνα Μαρία Γκεατάρα στον προημιτελικό (15-8). Στη μάχη για την είσοδο στον τελικό μπόρεσε να λυγίσει και τη Γαλλίδα Κοστάνς Μεσιέ με 15-7 και στο μεγάλο τελικό ηττήθηκε τελικά με 15-13 από τη Γεωργιανή Αλεξάντρα Κουβάεβα (Νο7 της ευρωπαϊκής κατάταξης νεανίδων).

Είναι το δεύτερο φετινό μετάλλιο της αθλήτριας του Γιάννη Νοταρά στο ευρωπαϊκό circuit μετά το χρυσό που είχε κατακτήσει το Σεπτέμβριο στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Με τους 78 βαθμούς που εξασφαλίζει από αυτή τη διάκριση η αθλήτρια του Γιάννη Νοταρά αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη νεανίδων από την 5η θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η 15χρονη θα έχει άλλη μία χρονιά στην κατηγορία των νεανίδων. Πλέον το βλέμμα της στρέφεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στη Νάπολη (22-25/2), στο οποίο θα επιδιώξει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση που είχε πάρει πέρυσι στο Ταλίν. Ακολουθούν οι δηλώσεις της αθλήτριας και του προπονητή της:
 
Γιάννης Νοταράς:
«Η κατάκτηση αυτού του ασημένιου μεταλλίου είναι τεράστια επιτυχία για μας! Είναι ανταμοιβή για τον αφοσιωμένο κόπο και τη σκληρή δουλειά που βάλαμε. Ως προπονητής, αυτό το μετάλλιο μου αποδεικνύει ότι η προετοιμασία μας με την Αλινα ήταν αποτελεσματική. Συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή»

Αλίνα Κουρουση:
«Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Μια πάρα πολύ κουραστική μέρα ολοκληρώθηκε, φτάνοντας στο τελικό! Λίγο πιο ψηλά κάθε φορά, με πολλή προπόνηση και υπομονή, να ανεβάζουμε την Ελλάδα μας ψηλότερα. Θα επιδιώξουμε μία καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Νάπολη».

Ελπιδοφόρα η εικόνα της Ελλάδας στη σπάθη U17

Συνολικά οι 8 από τις 11 Ελληνίδες που αγωνίστηκαν στο ατομικό των νεανίδων προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 128, οι 6 από τις 8 προχώρησαν στο ταμπλό των 64 (Κουρούση, Φωτιάδη, Καβέλη, Χουζούρη, Τσοκαροπούλου, Γλύκη) και οι 2 από τις 6 προχώρησαν μέχρι το ταμπλό των 32 (Κουρούση, Φωτιάδη) με την Κουρούση να φτάνει μέχρι τον τελικό.

Την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί το ατομικό των εφήβων στο οποίο τρεις Έλληνες έφτασαν μέχρι το ταμπλό των 32. Ο Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) κατέκτησε τη 18η θέση, ο Νίκος Περγάμαλης (ΑΟ Ασπίδα) τη 19η θέση και ο Βαγγέλης Κούτλας (Ηλυσιακός ΑΟ) την 32η θέση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο 15χρονος Γρόλλιος έχει ακόμα μία χρονιά στην κατηγορία των εφήβων και ο 14χρονος Κούτλας άλλες δύο χρονιές στην ίδια κατηγορία. Από τους συνολικά 19 Έλληνες ξιφομάχους οι 12 προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 128, οι 6 προχώρησαν στο ταμπλό των 64 (Γρόλλιος, Περγάμαλης, Κούτλας, Τετράδης, Παπαδόπουλος, Δημητρόπουλος) και οι 3 που προαναφέρθηκαν έφτασαν μέχρι και τους 32 καλύτερους της διοργάνωσης. 

Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν και οι πρώτες Εθνικές ομάδες στα ομαδικά παιχνίδια με έκτη θέση στις νεάνιδες από τις Χουζούρη, Φωτιάδη, Κουρούση και Τσοκαροπούλου και όγδοη θέση στους εφήβους από τους Γρόλλιο, Περγάμαλη, Δημητρόπουλο και Παπαδόπουλο. Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα έγιναν ανά κατηγορία:

Ευρωπαϊκό κύπελλο σπάθης εφήβων/νεανίδων (U17)
27-28/1 | Βουκουρέστι (Ρουμανία)

Ατομικό νεανίδων

Από τη φάση των πουλ προκρίθηκαν αήττητες η Κουρούση με 6 νίκες και η Εβίτα Καβέλη με 5 νίκες. Η Χριστίνα Χουζούρη πέρασε με 3/1 νίκες/ήττες, η Χρυσούλα Τσοκαροπούλου με 4/2, η Δανάη Γεωργία Φωτιάδη και η Αναστασία Τσώκου με 3/2, η Αγγελική Γλύκη με 2/4 και η Παναγιώτα Παπαδοπούλου με 1/5. Η μία νίκη που σημείωσαν η Μαρία Άννα Ευστρατίου και η Βασιλική Δημητροπούλου δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό, ενώ η Ελεονώρα Γκριμπαβιώτη δεν κατάφερε να σημειώσει νίκη στις πουλ.
 
Στο ταμπλό των 128 σταμάτησαν την πορεία τους η Τσώκου και η Παπαδοπούλου που ηττήθηκαν από τη Ρουμάνα Ντάρια Μίρον (15-10) και την Αμερικανίδα Σοφία Μάκλιν (15-3) αντίστοιχα. Η Χουζούρη απέκλεισε τη Ρουμάνα Μαρία Εμιλία Νούτα (15-6), η Τσοκαροπούλου τη Ρουμάνα Μαρία Μπαντουλέσκου (15-13), η Φωτιάδη τη Ρουμάνα Αντρέα Μπεατρίς Αντανιλοέ (15-14) και η Γλύκη τη Βουλγάρα Τεοντόρα Γιάνκοβα (15-13). Η Κουρούση και η Καβέλη πέρασαν άνευ αγώνα.
 
Στο ταμπλό των 64 η Φωτιάδη ήταν η μοναδική, πέρα από την Κουρούση, που πέτυχε νίκη και μάλιστα στον τελευταίο πόντο για δεύτερη διαδοχική αναμέτρηση, κόντρα στην Ουκρανή Ντάρια Ναουμένκο (15-14). Η Χουζούρη ηττήθηκε από την Ρουμάνα Σοφία Κορλατέσκου (15-11), η Τσοκαροπούλου από τη Βρετανίσα Μάγια Σάτον (15-9), η Καβέλη από τη Ρουμάνα Αντριάνα Μαρία Γκεατάρα (15-9) και η Γλύκη από την Αζέρα Ζουλέιχα Σουλτανλί (15-9). Στη μάχη για την είσοδο στις 16 καλύτερες η Μάγια Σάτον άφησε εκτός συνέχειας και τη Φωτιάδη με 15-11.

Οι θέσεις των Ελληνίδων:
2η - Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) - αργυρό μετάλλιο
29η - Δανάη Γεωργία Φωτιάδη (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
35η - Εβίτα Καβέλη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
41η - Χριστίνα Χουζούρη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
43η - Χρυσούλα Τσοκαροπούλου (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
61η - Αγγελική Γλύκη (Ηλυσιακός ΑΟ)
77η - Αναστασία Τσώκου (ΑΟ Ασπίδα)
107η - Παναγιώτα Παπαδοπούλου (ΑΟ Ασπίδα)
118η - Μαρία Άννα Ευστρατίου (ΑΕΚ)
119η - Βασιλική Δημητροπούλου (ΑΕΚ)
127η - Ελεονώρα Γκριμπαβιώτη (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)

Αποτελέσματα

Ατομικό εφήβων

Στη φάση των πουλ παρέμειναν αήττητοι οι Γρόλλιος και Περγάμαλης με 6 νίκες, ο Ηρακλής Σκούντζος σημείωσε 5/1 νίκες/ήττες, ο Κούτλας, ο Γιώργος Φραδέλλος και ο Λουκάς Τετράδης σημείωσαν 4/2, ο Νίκος Λιβανός και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος σημείωσαν 3/2, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος και ο Μιχάλης Κουμπάρος σημείωσαν 3/3, ο Χρήστος Ανυφαντής σημείωσε 2/3 και ο Θωμάς Καραγκιοζόπουλος σημείωσε 2/4. Εκτός συνέχειας έμειναν με 1/5 ο Άγγελος Ντίβης, ο Μανώλης Μπουλταδάκης, ο Αριστοτέλης Αβραμίδης, ο Αντώνης Μπουρβάνης, ο Ζώης Χατζής και ο Τίμος Γιακουστίδης, αλλά και ο Φίλιππος Αϊβάζης που δεν μπόρεσε να καταγράψει νίκη.

Στο ταμπλό των 128 οι Γρόλλιος και Περγάμαλης πέρασαν άνευ αγώνα. Ο Κούτλας νίκησε τον Βούλγαρο Γιοάν Ανγκέλ Χακάροφ (15-7), ο Τετράδης νίκησε τον Βούλγαρο Κριστιάν Αλεξίεφ (15-10), ο Παπαδόπουλος νίκησε τον Ρουμάνο Ματέι Ράντου (15-13) και ο Δημητρόπουλος νίκησε τον Βρετανό Κέιλουμ Κετλς (15-14). Εκτός συνέχειας έμειναν ο Σκούντζος που ηττήθηκε από τον Ρουμάνο Μινέα Ναστάσε (15-10), ο Φραδέλλος που ηττήθηκε από τον Βρετανό Γκάι Λούμσντεν (15-10), ο Λιβανός που ηττήθηκε από τον Γάλλο Λίνο Βάκα (15-10), ο Κουμπάρος ηττήθηκε από τον Ρουμάνο Μάριο Αλεξάντρου Στεφάν (15-6), ο Ανυφαντής ηττήθηκε από τον Ουκρανό Άριελ Έιμπελμαν (15-6) και ο Καραγκιοζόπουλος ηττήθηκε από τον Ουκρανό Ματβίι Μπαραμπάς (15-14).

Στο ταμπλό των 64 ο Γρόλλιος επικράτησε του Βούλγαρου Τερβέλ Κασάμποφ (15-9), ο Περγάμαλης του Ρουμάνου Κρισλέι Τατουλέσκου (15-11) και ο Κούτλας του Βούλγαρου Σιμεόν Νταλέκοφ (15-13). Ο Τετράδης ηττήθηκε από τον Ελβετό Βίκτορ Έιχλερ (15-14), ο Παπαδόπουλος ηττήθηκε από τον Βούλγαρο Νίκολα Γκοσποντίνοφ (15-4) και ο Δημητρόπουλος ηττήθηκε από τον Ρουμάνο Κριστιάν Μακοβέι (15-9). 

Στο ταμπλό των 32 οι τρεις Έλληνες που απέμειναν ολοκλήρωσαν την παρουσία τους. Ο Γρόλλιος ηττήθηκε 15-13 από το Γάλλο Μπαπτίστ Οσπιτάλ (15-13), ο Περγάμαλης ηττήθηκε από το Ρουμάνο Ορία Νίτου (15-8) και ο Κούτλας ηττήθηκε από το Γάλλο Τιτουάν Σοβέλ (15-13). 

Οι θέσεις των Ελλήνων:
17ος - Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης)
18ος - Νίκος Περγάμαλης (ΑΟ Ασπίδα)
32ος - Βαγγέλης Βασίλης Κούτλας (Ηλυσιακός ΑΟ)
46ος - Λουκάς Θανάσης Τετράδης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
54ος - Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (ΑΟ Ασπίδα)
59ος - Παναγιώτης Δημητρόπουλος (ΑΕΚ)
65ος - Ηρακλής Σκούντζος (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
66ος - Γιώργος Φραδέλλος (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
69ος - Νίκος Λιβανός (ΑΟ Ασπίδα)
83ος - Μιχάλης Κουμπάρος (ΑΟ Ασπίδα)
87ος - Χρήστος Ανυφαντής (Ηλυσιακός ΑΟ)
95ος - Θωμάς Καραγκιοζόπουλος (ΑΕΚ)
117ος - Άγγελος Ντίβης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
118ος - Εμμανουήλ Μάριος Μπουλταδάκης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
120ος - Αριστοτέλης Αβραμίδης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
122ος - Αντώνης Μπουρβάνης (ΑΕΚ)
128ος - Ζώης Γιώργος Χατζής (ΑΕΚ)
130ος - Τίμος Γιακουστίδης (Άρης Θεσσαλονίκης)
135ος - Φίλιππος Αϊβάζης (Άρης Θεσσαλονίκης)

Αποτελέσματα

Ομαδικά εφήβων και νεανίδων

Στο ομαδικό των νεανίδων η πρώτη Εθνική ομάδα με τις Χουζούρη, Τσοκαροπούλου, Φωτιάδη και Κουρούση εξασφάλισε θέση στην οκτάδα με νίκη 45-30 κόντρα στην τρίτη ομάδα της Βουλγαρίας. Στο προημιτελικό οι Ελληνίδες ηττήθηκαν από τη Ρουμανία με 45-30 και στους αγώνες κατάταξεις σημείωσαν μία νίκη κόντρα στη δεύτερη ομάδα της Βρετανίας με 45-28 και μία ήττα κόντρα στην Ουκρανία με 45-42. Κατέκτησαν τελικά την 6η θέση ανάμεσα σε 20 ομάδες, ένα αποτέλεσμα που δείχνει καλά στοιχεία εν όψει του ευρωπαϊκού. Οι άλλες δύο Εθνικές ομάδες ηττήθηκαν στο ταμπλό των 32 από τη δεύτερη ομάδα την Ουκρανίας (45-33) και την πέμπτη ομάδα της Βουλγαρίας (45-41) κατέκτησαν την 18η και τη 19η θέση.

Οι θέσεις των Εθνικών ομάδων νεανίδων:
6ες - Εθνική 1 (Χουζούρη, Φωτιάδη, Κουρούση, Τσοκαροπούλου)
17ες - Εθνική 2 (Καβέλη, Παπαδοπούλου, Τσώκου)
18ες - Εθνική 3 (Δημητροπούλου, Ευστρατίου, Γλύκη, Γκριμπαβιώτη)

Αποτελέσματα

Ελπιδοφόρα εμφάνιση έκανε και η πρώτη Εθνική ομάδα των εφήβων στο ομαδικό (Γρόλλιος, Περγάμαλης, Δημητρόπουλος, Παπαδόπουλος) που κατέκτησε την όγδοη θέση ανάμεσα σε 25 ομάδες. Πέρασαν άνευ αγώνα το ταμπλό των 32, στο ταμπλό των 16 νίκησαν 45-38 τη δεύτερη ομάδα της Ουκρανίας και στη μάχη για την τετράδα ηττήθηκαν 45-30 από την ομάδα της Βουλγαρίας. Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8 ηττήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν 45-41 και από την τρίτη ομάδα της Ρουμανίας με 45-44. Η δεύτερη Εθνική (Λιβανός, Κούτλας, Κουμπάρος) προκρίθηκε στο ταμπλό των 16 με νίκη με 45-39 κόντρα στην πέμπτη ομάδα της Ρουμανίας, στη συνέχεια όμως ηττήθηκαν 45-37 από την ομάδα της Ρουμανίας. Στους αγώνες κατάταξης ηττήθηκαν αρχικά 45-29 από τη Γεωργία και στη συνέχεια νίκησαν 45-37 τη μεικτή ομάδα Ουκρανίας/ΗΠΑ (45/37) και την τέταρτη ομάδα της Βουλγαρίας (45-43) για να κατακτήσουν τελικά τη 13η θέση. Οι άλλες τρεις Εθνικές ομάδες αποκλείστηκαν στο ταμπλό των 32 από την πέμπτη ομάδα της Βουλγαρίας (45-31), τη δεύτερη ομάδα της Ουκρανίας (45-32) και τη μεικτή ομάδα Ουκρανίας/ΗΠΑ (45-39). 

Οι θέσεις των Εθνικών ομάδων νεανίδων:
8οι - Εθνική 1 (Γρόλλιος, Περγάμαλης, Δημητρόπουλος, Παπαδόπουλος) 
13οι - Εθνική 2 (Λιβανός, Κούτλας, Κουμπάρος)
18οι - Εθνική 3 (Φραδέλλος, Ντιβής, Σκούντζος, Τετράδης)
23οι - Εθνική 4 (Αβραμίδης, Μπουλταδάκης, Καραγκιοζόπουλος, Μπουρβάνης)
24οι - Εθνική 5 (Αϊβάζης, Ανυφαντής, Χατζής, Γιακουστίδης)

Αποτελέσματα

 419987848_1431596037787786_1219991341742922328_n.jpg

420084329_2641669935996858_2032516898824958514_n.jpg
 
417264506_739463284794787_3645981742240186023_n.jpg
 
420233498_265507346564782_5323920124187046779_n.jpg
422591892_746298827413830_7016467759776627400_n.jpg
 
Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib