Το Σαββατοκύριακο 9-11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Λίμα του Περού το παγκόσμιο κύπελλο σπάθης γυναικών με πολύ καλά αποτελέσματα από τις δύο κορυφαίες Ελληνίδες ξιφομάχους.

 Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου αγωνίστηκαν απευθείας στο κυρίως ταμπλό των 64 χάρη στις θέσεις που έχουν στην παγκόσμια κατάταξη (Νο2 και Νο5). 

Αμφότερες οι Ελληνίδες αθλήτριες έφτασαν με τρεις διαδοχικές νίκες στα προημιτελικά. Η Δώρα Γκουντούρα στον πρώτο αγώνα νοκ-άουτ επικράτησε της Βουλγάρας Καλίνα Ατανάσοβα (FIE No161) με 15-4. Στη φάση των 32 η νίκησε την Κορεάτισσα Σοεγιόν Τσόι (FIE No122) στον τελευταιο και καθοριστικό πόντο με 15-14 και στη συνέχεια απέκλεισε στη μάχη για τα προημιτελικά και την Ιταλίδα Ροσέλα Γκρεγκόριο (FIE No20) με 15-4.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου έκανε πρεμιέρα με νίκη κόντρα στη Γαλλίδα Λουίζ Κλέιν (FIE No146) με 15-13. Στη συνέχεια νίκησε τη Γαλλίδα Σαρλότ Λεμπάκ (FIE No177) με 15-5 και στη φάση των 16 άφησε εκτός συνέχειας την Ισπανίδα Αραθελί Ναβάρο (FIE No25) με 15-13.

Στη κρίσιμη όμως μάχη για την είσοδο στο βάθρο αποκλείστηκαν και οι δυο Ελληνίδες. Η Γκουντούρα ηττήθηκε με 15-5 από την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Ταρτακόφσκι (FIE No12) και η Γεωργιάδου ηττήθηκε με 15-14 από την Ουγγαρέζα Σούγκαρ Κατίνκα Μπατάι (FIE No16). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ουκρανή Όλγκα Καρλάν, το αργυρό η Μπατάι και τα δύο χάλκινα η Ταρτακόφσκι και η Ουζμπέκα Ζαϊνάμπ Νταϊμπέκοβα.

Μετά από την ανανέωση της παγκόσμιας κατάταξης η Γκουντούρα παραμένει στο Νο2 του κόσμου με 202 βαθμούς και η Γεωργιάδου υποχώρησε από το Νο5 στο Νο6 με 148 βαθμούς καθώς δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους βαθμούς που είχε πάρει με το χρυσό μετάλλιο στο αντίστοιχο περσινό παγκόσμιο κύπελλο στην Τασκένδη. Συγχαρητήρια στις δυο αθλήτριες και τους προπονητές τους, Θανάση Δελενίκα και Χρήστο Σαΐνη. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας διεθνής διαιτητής Γιώργος Τσουρούτας ήταν βασικός διαιτητής στον τελικό του ομαδικού σπάθης γυναικών την Κυριακή 11/2 μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Αποτελέσματα

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib