Η αυλαία άνοιξε στο παγκόσμιο κύπελλο σπάθης γυναικών «Ακρόπολις» με τον προκριματικό γύρο του ατομικού τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν 16 Ελληνίδες ξιφομάχοι.

Η Μαρίνα Παΐζη (ΑΣ Βικτώρια) και η Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα) ήταν οι δύο Ελληνίδες αθλήτρεις που πέρασαν στα νοκ-άουτ του προκριματικού γύρου, η πρώτη με 5/1 νίκες/ήττες και η δεύτερη με 2/4. Από τις υπόλοιπες αθλήτριες οι επτά κατέγραψαν μία νίκη και οι άλλες επτά δεν κατάφερα να καταγράψουν νίκη, κέρδισαν όμως εμπειρία από μία διοργάνωση υψηλού αγωνιστικού επιπέδου.

Στο ταμπλό των 128 η Παΐζη αντιμετώπισε την αξιόλογη Αζέρα Βαλέρια Μπολσάκοβα και ξεκίνησε πολύ δυνατά, αλλά τελκά δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη και ηττήθηκε με 15-10. Η Μαυρικάκη από την άλλη κατάφερε να επικρατήσει κόντρα στην Γαλλίδα Λόλα Τρανκίλ με 15-11 και πέρασε στο ταμπλό των 64. Εκεί έδωσε μεγάλη μάχη για την ανατροπή και την παρθενική της πρόκριση σε κυρίως ταμπλό γυναικών,  τελικά λύγισε στον τελευταίο και καθοριστικό πόντο με 15-14 από την Καζάκα Αϊγκερίμ Σαριμπάι και ολοκληρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό που η νεαρή ξιφομάχος έφτασε ένα touché μακριά από την πρώτη της πρόκριση σε κυρίως ταμπλό παγκόσμιου κυπέλλου γυναικών.

Με αυτές τις εξελίξεις η Ελλάδα θα έχει διπλή παρουσία στο κυρίως ταμπλό των 64 του Σαββάτου με τις Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ) οι οποίες είχαν εξασφαλισμένη πρόκριση λόγω των θέσεων τους στην παγκόσμια κατάταξη (Νο2 και Νο6). Πλέον όμως γνωρίζουν και τις αντιπάλους τους. Η Γκουντούρα θα αγωνιστεί ως το Νο1 του ταμπλό και θα κληθεί στον πρώτο γύρο να πάρει "εκδίκηση" για τον αποκλεισμό της Παΐζη από την Αζέρα Βαλέρια Μπολσάκοβα. Η Γεωργιάδου από την άλλη θα αντιμετωπίσει την Καζάκα Καρίνα Ντοσπάι. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο Ελληνίδες κληρώθηκαν σε διαφορετικά κλαδιά του ταμπλό και ενδέχεται να διαστυαυρωθούν μόνο στον μεγάλο τελικό. 

Στους αγώνες πρωταγωνίστησε και η ελληνική διαιτησία με πέντε εκπροσώπους της. Το παρών έδωσε ο Ανδρέας Δουβής, ο Έλληνας διαιτητής που θα βρίσκεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, και άλλοι τέσσερις διεθνείς διαιτητές, ο Νίκος Κοσμάς, ο Γιώργος Τσουρούτας, ο Βαγγέλης Μπούκας και ο Γεράσιμος Φλωράτος.

Ακολουθούν οι θέσεις των Ελληνίδων στον προκριματικό γύρο και η απόδοσή τους στη φάση των πουλ και στα νοκ-άουτ:

92. Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα) - (2/4 νίκες/ήττες) | (νίκη 15-11) | (ήττα 15-14)
97. Μαρίνα Παΐζη (ΑΣ Βικτώρια) - (5/1) - (ήττα 15-10)
160. Ισμήνη Μαρία Χατζηγεωργίου (ΑΕΚ) - (1/4)
162. Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) - (1/4)
163. Μαρία Ρέτσα (Ηλυσιακός ΑΟ) - (1/4)
170. Μαριλένα Γαζεπίδη (ΟΣΦΠ) - (1/5)
172. Αλεξάνδρα Παπαπετροπούλου (Ε Κωστέα Γείτονα) - (1/5)
177. Όλγα Καζάκου (Ηλυσιακός ΑΟ) - (1/5)
177. Χριστίνα Χουζούρη (ΟΣΦΠ) - (1/5)
187. Άννα Γερονίκου (ΑΣ Βικτώρια) - (0/6)
189. Κατερίνα Λύτινα (ΑΟ Ασπίδα) - (0/6)
190. Κωνσταντίνα Σαΐτάνη (Λύγκας Πεντέλης) - (0/5)
194. Ελεάνα Ρούμπη (ΟΣΦΠ) - (0/6)
195. Αγνή Παλάσκα (Λύγκας Πεντέλης) - (0/6)
195. Κυριακή Σαφαρή (ΑΕΚ) - (0/6)
197. Χρύσα Τσοκαροπούλου (ΟΣΦΠ) - (0/6)

Αποτελέσματα

Περισσότερες φωτογραφίες από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε στο άλμπουμ της ΕΟΞ στο facebook.

AUG_7891.jpeg

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib