Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα το αγωνιστικό διήμερο που συνδύασε δύο Κύπελλα ξίφους μονομαχίας: το ΟΞΙΦ Cup 2025 για την κατηγορία U20 και το Phoenix Cup για τις κατηγορίες U13/U10.
Οι δύο διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ Φλώρινας μεταξύ 25 και 26 Οκτωβρίου και συγκέντρωσαν στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας σχεδόν 200 ξιφομάχους του όπλου από όλη την Ελλάδα.
ΟΞΙΦ Cup 2025 – Νέοι άνδρες/Νέες γυναίκες (U20)
Ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας (ΟΞΙΦ) υποδέχθηκε πλήθος αθλητών και αθλητριών από σωματεία όλης της χώρας στους αγώνες του Σαββάτου 25/10 που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ΕΟΞ. Η διοργάνωση κύλησε χωρίς προβλήματα, ενώ για ακόμα μία χρονιά ξεχώρισε η ξεχωριστή διεξαγωγή ημιτελικών και τελικών στην ΟΞΙΦ Αρένα που ανέδειξε τις προσπάθειες των ξιφομάχων που ανέβηκαν στο βάθρο.
Στους νέους άνδρες οι αγώνες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δύσκολες αναμετρήσεις. Ο Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) κατάφερε να κάνει δύο τις νίκες του στα φετινά Κύπελλα U20 μετά το 1ο στην Παιανία. Είχε δύσκολη αποστολή από τον προημιτελικό κιόλας, στον οποίο νίκησε τον Βασίλη Τσώκα (ΟΞΙΦ) με 15-9.
Στη συνέχεια επικράτησε στον ημιτελικό του Φώτη Μήνου (Ίριδα) με 14-6 και στον μεγάλο τελικό επικράτησε του συναθλητή του, Κωνσταντίνου Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) με 15-10. Στον τρίτο σκαλί του βάθρου μαζί με τον Μήνο ανέβηκε ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) που ηττήθηκε 15-14 στον δεύτερο ημιτελικό από τον Καραμπάση. Τις δηλώσεις του Τζοβάνη και του προπονητή του, Γιώργου Πασσά, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Στις νέες γυναίκες, η νεάνιδα Κλειώ Παπαναστασίου (Ίριδα) έκανε την υπέρβαση και μετά το χάλκινο στο 1ο Κύπελλο U17 στη Βάρη ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας. Στον ημιτελικό άφησε εκτός συνέχειας την Νικολέτα Στεργιούλα (ΟΞΙΦ) σε μία πολύ κλειστή αναμέτρηση που κρίθηκε στον πόντο (15-14), ενώ με το ίδιο σκορ νίκησε και την Ειρήνη Τσαλαμανιού (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) στον τελικό.
Η νικήτρια του 1ου Κυπέλλου νέων, η Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας), ανέβηκε αυτή τη φορά στο τρίτο σκαλί του βάθρου μετά από ήττα στον ημιτελικό από τη συναθλήτριά της, την Τσαλαμανιού, με 15-12. Τις δηλώσεις της Παπαναστασίου και της προπονήτριάς της, Δήμητρας Ζάχου, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το τρίτο και τελευταίο Κύπελλο της κατηγορίας για τη σεζόν 2025-2026 θα διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου στην Παιανία. Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα:
Η τελική οκτάδα των νέων ανδρών:
1. Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
2. Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
3. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
Τ3. Φώτης Μήνος (Ίριδα)
5. Βαγγέλης Ομηρόλης (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου)
6. Νίκος Αντύπας (Ίριδα)
7. Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ)
8. Απόλλωνας Νανάκης (ΛΟ Βάρης)
Η τελική οκτάδα των νέων γυναικών:
1. Κλειώ Παπαναστασίου (Ίριδα)
2. Ειρήνη Τσαλαμανιού (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
3. Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
Τ3. Νικολέτα Στεργιούλα (ΟΞΙΦ)
5. Νεφέλη Ρασπόπτη (ΟΞΙΦ)
6. Μαρίλια Κέκελη (ΟΞΙΦ)
7. Άρτεμις Καραμήτσου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
8. Αλεξία Καλημέρη (ΛΟ Βάρης)


Phoenix Cup – Παμπαίδες/παγκορασίδες (U13) & αγόρια/κορίτσια U10
Το νεοσύστατο Αθλητικό Σωματείο του Φοίνικα Φλώρινας διοργάνωσε για πρώτη φορά το ομώνυμο Κύπελλο (Phoenix Cup) υπό την αιγίδα της ΕΟΞ, το οποίο αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή για τους ξιφομάχους των μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών του ξίφους μονομαχίας που γέμισαν τις πίστες του ΔΑΚ Φλώρινας με ενέργεια και χαμόγελα.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Χρήστος Παππάς (ΛΞ Θεσσαλονίκης) και η Αγγελική Εμμανουέλα Σαλαβούρα (ΛΟ Βάρης) έκαναν το 3/3 στις νίκες στα φετινά Κύπελλα της κατηγορίας μετά τη Βάρη και την Πυλαία, ενώ τα βάθρα συμπλήρωσαν οι Βασίλης Παπαδημητρίου (ΛΞ Θεσσαλονίκης), Ραφαήλ Εμμανουηλίδης (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας) και Βαγγέλης Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (ΛΟ Βάρης) στους παμπαίδες και οι Νεφέλη Αθανασοπούλου (ΛΟ Βάρης), Μαρία Γκρέστα (ΠΑΣ Ιωάννινα) και Φανή Μάρκου (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας) στις παγκορασίδες.
Οι τίτλοι της κατηγορίας ανάπτυξης (U10) κατακτήθηκαν από τα σωματεία της Φλώρινας, με τον Θοδωρή Βαρβέρη (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας) και τη Γεωργία Μαρία Λιαντζάκη (ΟΞΙΦ) να πρωταγωνιστούν. Ακολουθούν τα αποτελέσματα:
Η τελική τετράδα των παμπαίδων:
1. Χρήστος Παππάς (ΛΞ Θεσσαλονίκης)
2. Βασίλης Παπαδημητρίου (ΛΞ Θεσσαλονίκης)
3. Ραφαήλ Εμμανουηλίδης (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας)
T3. Βαγγέλης Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (ΛΟ Βάρης)
Η τελική τετράδα των παγκορασίδων:
1. Αγγελική Εμμανουέλα Σαλαβούρα (ΛΟ Βάρης)
2. Νεφέλη Αθανασοπούλου (ΛΟ Βάρης)
3. Μαρία Γκρέστα (ΠΑΣ Ιωάννινα)
T3. Φανή Μάρκου (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας)
Η τελική τετράδα των αγοριών U10:
1. Θοδωρής Βαρβέρης (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας)
2. Γιώργος Μπόλτσης (ΛΟ Βάρης)
3. Δημοσθένης Βαρβέρης (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας)
T3. Σπύρος Μπάβεας (ΛΟ Βάρης)
Η τελική τετράδα των κοριτσιών U10:
1. Γεωργία Μαρία Λιαντζάκη (ΟΞΙΦ)
2. Κατερίνα Σφυροέρα (ΛΟ Βάρης)
3. Δήμητρα Μπάβεα (ΛΟ Βάρης)
T3. Βάια Φαρμακιώτη (ΑΣ Φλώρινας Φοίνικας)








