Για πρώτη φορά μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας τον Ιούνιο του 2022 η Ελλάδα δε θα βρίσκεται στο βάθρο των νικητριών σε κορυφαία διοργάνωση σπάθης γυναικών.

 Αυτό που είχαν καταφέρει η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Γκουντούρα από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι το γκραν πριν της Σεούλ ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα. Για οκτώ διαδοχικές διοργανώσεις η ελληνική σημαία δεν έλειπε από τον ιστό απέναντι από το βάθρο, καθώς μία εκ των δύο (ή και οι δύο) είχαν κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Στο παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι τις Γεωργία αμφότερες οι Ελληνίδες έμειναν εκτός οκτάδας και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν την είσοδο στα μετάλλια για το ασύλληπτο 9/9. Έπαιξαν όμως καλή ξιφασκία και παρέμειναν στην πρώτη τετράδα του κόσμου στην παγκόσμια κατάταξη. Ακολουθεί αναλυτικά η πορεία τους στη διοργάνωση:

Στον πρώτο γύρο του κυρίως ταμπλό η Γκουντούρα αντιμετώπισε την Ουκρανή Γιούλια Μπακάστοβα (FIE No33) την οποία είχε κερδίσει στη φάση των 16 στο παγκόσμιο κύπελλο της Τασκένδης. Όπως τότε, έτσι και στο Μπατούμι, η Ελληνίδα αναδείχθηκε νικήτρια με 15-13.  Στο γύρο των 32 που ακολούθησε διασταυρώθηκε με την 35χρονη Αζέρα Σαμπίνα Καρίμοβα (FIE No65) και ηττήθηκε με 15-12. Ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 17η θέση και η βαθμολογία της για την παγκόσμια κατάταξη παρέμεινε ως έχει.

Η Γεωργιάδου από την άλλη επικράτησε στον πρώτο αγώνα νοκ-άουτ κόντρα στην Ιταλίδα Τζούλια Αρπίνο (FIE No71) με 15-11. Η 23χρονη έχει ηττηθεί ξανά από τη Γεωργιάδου, στο γύρο των 16 του γκραν πρι της Τύνιδας. Στη συνέχεια η Ελληνίδα είχε δύσκολη μάχη κόντρα στη Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα, μπόρεσε όμως να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο με σκορ 15-13 και πήρε την πρόκριση για τις 16 καλύτερες αθλήτριες της διοργάνωσης. Η επόμενη αντίπαλος στη φάση των 16 ήταν η Ιταλίδα Κιάρα Μορμίλε (FIE No27), η οποία αιφνιδίασε τη Γεωργιάδου με 15-9 και πήρε το τελευταίο διαθέσιμο εισιτήριο για τα προημιτελικά. Η Γεωργιάδου κατέκτησε τελικά τη 10η θέση ανάμεσα σε 178 αθλήτριες. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή αγωνίστηκαν οι άλλες τρεις Ελληνίδες, η Κλαίρη Μπένου, η Μαρίνα Παΐζη και η Αθηναΐς Μαυρικάκη, και κατέκτησαν την 111η, 121η και 141η θέση αντίστοιχα.

Η ανανεωμένη παγκόσμια κατάταξη βρίσκει την Γεωργιάδου σταθερά στο Νο2, με υποχώρηση όμως ως προς τη βαθμολογία (196.000β), και την Γκουντούρα στο Νο4, με την ίδια βαθμολογία (173.000β). Η υποχώρηση της Γκουντούρα κατά μία θέση οφείλεται στη Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ η οποία με τη νίκη της στο παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι ανέβηκε στην 3η θέση με 184.000β. Ακολουθεί η πρώτη εξάδα της παγκόσμιας κατάταξης:

1. Μισάκι Εμούρα (Ιαπωνία) - 221.000β
2. Δέσποινα Γεωργιάδου (Ελλάδα) - 196.000β
3. Σάρα Μπαλζέρ (Γαλλία) - 184.000β
4. Δώρα Γκουντούρα (Ελλάδα) - 173.000β
5. Άνα Μπάστα (Αζερμπαϊτζάν) - 167.000β
6. Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές (Ισπανία) - 163.000β

Την Κυριακή 14/5 θα διεξαχθούν οι ομαδικοί αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου, όπου η ελληνική ομάδα με τις Γεωργιάδου, Γκουντούρα, Παΐζη, Μπένου και Μαυρικάκη θα επιδιώξουν το βέλτιστο δυνατό πλασάρισμα μετά από μία όγδοη και μία έκτη θέση στην Αθήνα και στο Σιντ-Νίκλαας αντίστοιχα. Πρώτη αντίπαλος για την είσοδο στο ταμπλό των 16 θα είναι η Βρετανία (FIE No22), ενώ στη συνέχεια οι Ελληνίδες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη δυνατή ομάδα της Ισπανίας (FIE No6). Αν περάσουν και αυτή τη μάχη θα αναμετρηθούν με την Ουγγαρία (FIE No3) για την είσοδο στα ημιτελικά.

Επιτυχίες και για την ελληνική διαιτησία

Ο Ανδρέας Δουβής είχε την τιμή να διαιτητεύσει στον μεγάλο τελικό του ατομικού γυναικών ανάμεσα στις Γαλλίδες Σάρα Μπαλζέρ και Καρολίν Κερολί. Στη Μαδρίτη βρέθηκε το ίδιο Σαββατοκύριακο και ο Βαγγέλης Μπούκας ο οποίος κλήθηκε από τη FIE να διαιτητεύσει στο παγκόσμιο κύπελλο σπάθης ανδρών.

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib